Meteen naar de inhoud

Beter zwemmen door te leren van fouten van anderen

Leren van fouten van andere triatleten

Om slimmer te leren trainen kun je kijken naar fouten van anderen. In deze podcast bespreek ik welke fouten triatleten vaak maken in de zwemtraining. Na deze podcast weet jij hoe je sneller kan leren zwemmen door de training slimmer aan te pakken. Voor ik daar aan begin bespreek ik de toekomst van de podcast. 

De fouten die ik bespreek zijn:
  • 1: Geen doel
  • 2: Te weinig rust nemen
  • 3: Alleen maar meters maken
  • 4: Niet langzaam zwemmen
  • 5: Vaak dezelfde training doen
  • 6: Geen andere slagen 

1. Geen doel in de zwemtraining

Vorige week besprak ik het belang van concreet doel. Veel triatleten trainen voor het zwemmen zonder doel en zonder plan. Je trainingen worden efficiënter als je een doel hebt. 

2. Te weinig rust nemen

Veel triatleten lijken een hekel te hebben aan rust. Na een gezwommen afstand zie je ze aantikken, een vluchtige blik op het schema werpen en snel weer weg. In mijn trainingen zie ik dat ook in techniektrainingen. 

Terwijl rust in zwemtrainingen erg belangrijk is. De techniek van de borstcrawl wordt sneller beter met meer rust. 

Gebruik de rust om de juiste training te doen als je een fysiologisch effect wilt bereiken, als je betere techniek wilt of om een beter gevoel over te houden aan de training. 

3. Alleen maar meters maken

Het is verleidelijk om veel meters te maken in de training. De eerste tip die ik kreeg om beter te leren fietsen was: Ga meer fietsen. 
Bij zwemmen werkt dat ook zo, maar in beperkte mate. 
 
Zwemmen is een technische sport. Bij de borstcrawl is het spel tussen spanning en ontspanning erg belangrijker om sneller te gaan zwemmen. 
Als je alleen maar meters maakt slijp je er een tempo in dat er voor zorgt dat je optimaal ontwikkelt om trainingen te volbrengen, maar niet om efficiënt en snel te zwemmen in een triatlon. 

4: Niet langzaam zwemmen

Slow = pro. Wat gold voor mijn eerste lifeguard waterscooter training geldt ook voor de borstrawl. Je wordt sneller als je leert langzaam zwemmen. 

De beste sprinters in de wereld zijn de langzaamste zwemmers in de technieksets. 

Dit zelfde advies kreeg ik van Jacob Veenstra toen hij mijn fietstrainingen analyseerde. Dus gebruik dit advies om te leren van fouten van andere triatleten zoals ik. 

5: Vaak dezelfde training doen

Beter worden is een balans tussen herhalen en variëren. Als je geen plan en geen doelen hebt is het verleidelijk om vaak hetzelfde te doen. 
Wil je beter worden, begin dan met variëren. Veel sporters maken een sprong als ze van trainer wisselen omdat ze dan andere trainingen doen. 
 
De trainingen van First to T1 zijn zo ingericht dat de techniek er in geslepen wordt, maar dat het lichaam elke keer net iets anders (of meer) geprikkeld wordt. 

6: Geen andere slagen

Vorige week besprak ik het belang van variëren. Ik benoemde dit onder het thema differentieel leren. 

Het voordeel van zwemmen is dat je in het water nog drie slagen hebt om dit mee te doen. 

Zwem rugcrawl voor je ligging en de beenslag. De schoolslag helpt voor de afwisseling en de training in je gewrichten. 

De vlinderslag is een fantastische manier om je watergevoel, je kracht en je uithoudingsvermogen te helpen. Bovendien krijg je er soepele heupen van!

7: Meten is weten

Borstcrawl oefening voor triatleten en open water zwemmers. Wordt sneller door deze oefening veel te doen in het zwembad. Techniek oefening voor de borstcrawl.

8: Maak geen fouten

Dank voor het delen en de feedback!

Wil je anderen ook helpen door te leren van fouten van andere triatleten? Deel dan de podcast!
Heb je concrete feedback? Deel die dan hier.

Aankondigingen

Op dit moment werk ik First to T1 uit. Op deze site ga ik wekelijks training schema’s met je delen die specifiek zijn ingericht op beter borstcrawl zwemmen voor triatleten. Wil je daar nu al gebruik van maken? Meld je dan aan en betaal de eerste drie maanden 10 euro per maand. Je kunt dit elke maand weer opzetten.

Stel je vragen of geef feedback

-Geef een reactie onder de shownotes
-Laat een bericht achter in het feedback formulier
-Stuur een mail naar janco@first-to-t1.nl

Kom in contact

-Abboneer je op deze podcast in jouw favoriete podcast app of via dit formulier
-Voeg @firsttot1 toe op instagram en @nolles op instagram

Breng mij op de hoogte als er een nieuwe podcast beschikbaar is