First to T1 podcast
Zwemmen voor triatleten én (open water) zwemmers
Voor beginners en gevorderden
Luister de podcast
Aflevering 11: Ademhaling: De techniek voor een snelle ademhaling in de borstcrawl
Een belangrijk aspect van een succesvolle borstcrawl is de ademhaling. Veel zwemmers en triatleten ervaren proberen met deze ademhaling. Zeker als beginnend zwemmer is dit een uiterst lastig punt om goed te doen.
Alle shownotes vind je op first-to-t1.nl/ademhaling
Vragen en opmerkingen: first-to-t1.nl/feedback
In deze podcast leg ik uit hoe de techniek van de ademhaling van de borstcrawl werkt. Daarnaast leg ik uit hoe je deze kan verbeteren zodat jij je volgende triatlon zonder problemen doorkomt.
Ik bespreek de twee belangrijkste voorwaarden voor een goede ademhaling. Daarna leg ik in detail de techniek van de ademhaling uit. Ik bespreek de vier meest gemaakte fouten. Uiteindelijk bespreek ik of het verstandig is om aan twee kanten te leren ademen én hoe vaak je moet ademen tijdens wedstrijden en triatlons.
Aflevering 10: Overhaal, slagfrequentie en slaglengte
In de serie over techniek zijn we aangekomen bij het tweede deel van de armslag: de overhaal. Vorige aflevering heb ik de basis gelegd voor het creëren van snelheid in de borstcrawl. Eerder heb ik het belang van een goede ligging besproken.
Alle shownotes vind je op first-to-t1.nl/overhaal
Vragen en opmerkingen: first-to-t1.nl/feedback
Een goede overhaal creëert de voorwaarden voor een goede insteek. Daarnaast zorgt een goede overhaal voor geen tot weinig balansverstoring.
Na de overhaal bespreek ik het spanningsveld tussen slaglengte en slagfrequentie.
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 9
Een betere doorhaal zorgt er voor dat je sneller gaat zwemmen. Ik analyseer de belangrijkste aspecten van een efficiënte doorhaal en bespreek hoe je die technisch goed uitvoert.
Alle shownotes vind je op first-to-t1.nl/stuwing
Vragen en opmerkingen: first-to-t1.nl/feedback
Als je de ligging op orde hebt is het tijd om te gaan werken aan deze doorhaal. En veel trainers maken de doorhaal buitengewoon complex. In deze podcast leg ik uit welke simpele (natuurkundige) principes horen bij deze goede doorhaal. Ik bespreek de derde wet van newton en hoe deze werkt op een zwemmer in het water. Daarna bespreek ik dat een goede doorhaal bestaat uit een goede setup (catch) en rechte doorhaal.
Heb je de podcasts over de ligging (deel 1 en deel 2) nog niet gehoord, luister deze dan eerst.
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 8
In deze aflevering ga ik in op vragen die de afgelopen weken gesteld zijn. Ik bespreek onder andere hoe het kan dat je als beginnend zwemmer zo moe wordt van zwemmen én hoe het kan dat je hartslag in het water lager is. De vier vragen die ik beantwoord zijn:
1: Hoe ver moet je afduwen?
2: Waarom ben ik zo gedesoriënteerd en duizelig als ik rechtop ga staan?
3: Waarom ben ik als beginnend zwemmer zo snel moe?
4: Waarom is mijn hartslag in het water zo laag?
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 7
In deze podcast bespreek ik het derde belangrijke punt van een goede ligging: recht in het water liggen.
Tijdens het aanleren van een goede borstcrawl is de ligging het fundament. In deze serie podcasts bespreek ik wat dit betekent en welke belangrijke concepten hierop van toepassing zijn.
Voor een strakke ligging is het goed bewegen van de armen erg belangrijk.
Tot slot gaan we voor de gevorderden de diepte in over de rol van het roteren.
Heb je de podcast over de analyse van de borstcrawl nog niet geluisterd, begin hier dan. Vorige week besprak ik het belang van een horizontale en strakke ligging.
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 6
Snel borstcrawl zwemmen begint bij een goede ligging. Wil je de volgende keer dat je een triatlon doet sneller uit het water zijn? Begin bij je ligging! Deze podcast duiken we de diepte in op een aantal belangrijke elementen van de ligging. Zo belangrijk dat we het wel het fundament van de borstcrawl kunnen noemen.
Deze podcast is het vervolg op die van vorige week. Heb je die nog niet geluisterd? Luister die dan eerst voor je deze luistert.
Ik bespreek met jullie:
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 5
In deze aflevering wordt de techniek van de borstcrawl uitgelegd en bespreek ik de structuur en opbouw van de borstcrawl. Ik doorloop de opbouw van het aanleren en analyseren van de borstcrawl en geef een aantal belangrijke aanwijzingen voor de verschillende onderdelen.
Eerst bespreek ik de drie belangrijkste natuurkundige thema’s:
-Weerstand
-Stuwing
-Drijven en Zinken
En vervolgens bespreek ik de borstcrawl in deze volgorde:
2: Ligging
3: Benen
4: Armen
5: Combinatie
6: Ademhaling
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 4
- 1: Geen doel
- 2: Te weinig rust nemen
- 3: Alleen maar meters maken
- 4: Niet langzaam zwemmen
- 5: Vaak dezelfde training doen
- 6: Geen andere slagen
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 3
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 2
Deze aflevering bespreek ik de staat van je borstcrawl techniek na de coronapauze. Ik beschrijf een aantal factoren die er voor zorgen dat het zwemmen minder goed gaat dan voor de zwembaden dicht gingen. Daarna bespreek ik wat je kan doen om het zwemmen weer op te pakken en vanaf training 1 je techniek te verbeteren.
Snellere borstcrawl zwemmen podcast: Aflevering 1
In deze podcast bespreek ik de belangrijke principes om beter te leren zwemmen. Eerst stel ik me voor en bespreek ik vervolgens hoe je lichaam zich heeft aangepast na een periode van niet of minder zwemmen. Ik bespreek welke fysiologische gevolgen dit voor jou lichaam heeft en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kan gaan als je weer het zwembad in gaat. Snellere borstcrawl zwemmen podcast.
Mail ons: info@first-to-t1.nl
Of ga naar de website: https://first-to-t1.nl
Linkje naar de afbeelding over detraining: https://trainright.com/detraining-truth-about-losing-fitness/