Je borstcrawl is minder goed geworden - Borstcrawl en corona
De effecten van de corona lockdown op je lichaam
Je hebt jaren getraind voor je borstcrawl. Eindelijk begin je te voelen dat je door het water glijdt. En precies op dat moment gooit de overheid de zwembaden dicht in de strijd tegen corona.
In deze blog leg ik uit wat deze corona sluiting voor effect heeft gehad op je lichaam en waarom je borstcrawl minder goed is geworden.
Deze blog schrijf naar aanleiding van een vraag die gesteld werd over mijn podcast. Daarom is het een wat technisch verhaal over wat er in je lichaam aan de hand is.
Ben je op zoek naar tips om sneller te zwemmen kijk dan bijvoorbeeld bij mijn artikel over de ligging.
De input van deze tekst komt uit een bijscholing die ik heb gegeven voor zwemtrainers. Wil je de powerpoints zien? Klik dan op de volgende links: Deel 1, Deel 2 en Deel 3.
Korte samenvatting van de effecten
Een tijd niet trainen heeft veel invloed op je lichaam:
-Centrale gevolgen (hart en longen)
-Decentrale gevolgen (spieren en gewrichten)
-Gevolgen voor je techniek
Centrale gevolgen
Er gebeurt veel in je centrale systeem. Je hart en longsysteem wordt minder efficiënt. Je hart is na een paar weken rust minder goed in staat om bloed rond te pompen. Bovendien wordt je totale bloedvolume minder.
Hierdoor wordt je VO2max minder. Je VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen. Hoe meer zuurstof je kan opnemen hoe meer energie je kan leveren.
Dit zorgt ervoor dat je ‘endurance performance‘ tussen de 4% en 25% kan afnemen na 3-4 weken.

Decentrale gevolgen
Je duurprestatie wordt niet alleen bepaald door je centrale systeem. Een groot deel van je prestatie wordt bepaald door decentrale weefsels. Je spieren hebben (uiteraard) een grote invloed op hoe goed je presteert.
Een voorbeeld van de vele gevolgen is de afname van je kleine bloedvaten in je spieren (capilairen). Hierdoor kan het bloed moeilijker zuurstof op de plek krijgen waar het nodig is.
Daarnaast neemt je kracht af. Na 8-12 weken kan je kracht tot 12% minder zijn.
Nog groter zijn de effecten voor je flexibiliteit. De weefsel rond je gewrichten staan snel een minder grote beweging toe. Je wordt stijver.
Het effect op je borstcrawl
Al deze effecten zorgen er voor dat jij minder goed borstcrawl kan zwemmen.
Uit onderzoek blijkt er geen verlies te zien is in je slaglengte. Je slaglengte is de afstand die je per slag aflegt.
Wel is er een verschil te zien in je slagfrequentie (het aantal slagen dat je per minuut doet).
Dit kun je vergelijken met wielrennen. Het is alsof je even hard probeert te fietsen op een groter verzet: je moet veel meer kracht leveren om net zo snel te gaan.
En deze effecten komen snel. Gemiddeld zijn zwemmers na 4 weken niet zwemmen 3.8% langzamer.
De energie die je borstcrawl kost
Alles opgeteld kost het je meer energie om vooruit te komen. Wil je net zo snel als voor de lockdown? Dan kost je dat nu meer moeite.
Ook als je langzaam zwemt.
Als je het inzwemmen of je duurkern nu even snel zwemt als eerst, dan kost je dat meer energie. Met het risico dat je een ander trainingseffect bereikt dan je wilt.
Borstcrawl techniek na de corona lockdown
Je techniek zal minder goed zijn als je het water in duikt.
Schouders en rug zijn minder flexibel. Toch probeer jij je armen weer in dezelfde hoek te duwen.
Hierdoor zul je gaan compenseren met je houding. Of je belast je gewrichten op de verkeerde manier. Of beide.
Blessures liggen hierdoor op de loer.

Het goede nieuws
Ben je triatleet en heb je gefietst en hardgelopen? Goed nieuws! Dit helpt om de centrale effecten tegen te gaan. Je hart en long systeem is belast. Dit helpt ontzettend goed om de negatieve effecten tegen te gaan.
Daarnaast kun je de decentrale effecten ook tegen gaan. Bijvoorbeeld als je met elastieken de zwembeweging imiteert helpt dit om je kracht en lenigheid op pijl te houden. Ook helpen andere sporten die je met je armen doet (bv. roeien).
En nu?
Bouw het verstandig weer op. Accepteer dat je minder goed bent dan dat je een paar weken terug was.
Je borstcrawl is minder goed geworden.
Bereid je voor op een periode van consistent trainen en rustig opbouwen. Probeer niet morgen je oude niveau te halen, maar richt je op de zomer. Of daarna.